Imagen Sección

Cuidar la meva salut: Vull fer-ho? Què estic disposat a fer?

Imagen Sección

Els hàbits de vida saludables han demostrat ser el factor més rellevant a l'hora de saber quin serà la nostra qualitat de vida i benestar.

 

Són moltes les coses que podem fer per estar millor: fer esport, menjar sa, viure tranquil, dormir bé, no fumar, cuidar el nostre entorn, rentar-se les dents, posar-se crema solar, estar en contacte amb la natura ... Cada vegada ens enfrontem a més decisions i més complexes sobre la nostra salut. Per aquest motiu és important disposar d'eines per prendre les millors decisions, ja que tindran un gran impacte en la nostra vida.

 

En la majoria de casos ens trobem en el que es coneix com a situació d'ambivalència, és a dir, tenim alhora el desig d'emprendre canvis positius, però alhora tenim raons per no canviar. Quan aquesta situació es cronifica acaba generant frustració i sensació d'incapacitat, alhora que impedeix que emprenguem un canvi que milloraria la nostra vida i la dels nostres éssers estimats.

 

Les situacions d'ambivalència s'acostumen a cronificar per errors en el seu abordatge més que per l'anomenada "falta de força de voluntat".

 

L'abordatge que treballa amb l'ambivalència per generar canvis positius es diu abordatge motivacional, i va ser dissenyat per William R. Miller i Stephen Rollnick per al tractament de pacients amb trastorns addictius. Actualment s'usa en molts àmbits, des de tècniques de venda, a coaching en comunicació assertiva.

 

Alguns consells bàsics per millorar la gestió de la nostra motivació i probabilitats d'emprendre canvis positius per a la nostra salut són:

 

1. Marcar-se objectius modestos, que permetin un èxit relativament fàcil i assegurat. Canviar d'hàbits, és una carrera de fons i val més que sigui agradable i positiva.

 

2. No confondre els objectius modestos amb les grans metes. Somiem en imatges inspiradores cap a on volem arribar pel que fa a la salut i benestar perquè ens motivin en els moments difícils.

 

3. Canviar el discurs interior. Com ens parlem condiciona el nostre ànim i l'ànim és essencial per poder emprendre canvis positius.

 

4. Fer un pla a llarg termini i portar un registre de progressos. Així romandrem motivats i conscients del que hem aconseguit.

 

5. Canviar no ha de suposar grans esforços o renúncies. No sempre serem capaços d'això. Canviar ha de suposar modificar el nostre entorn per facilitar el nou hàbit.

 

 

 

Dra Clara Gonzàlez Oliva, sòcia núm 880

 

  • 93-213-43-44
  • cnc@cncatalunya.cat